Magamról

about-me

Kunovszki János - Magyar Kézműves Remek díjas, Népi Iparművész, maszkfaragó


Kunovszki Jánosnak hívnak, 1956-ban születtem Mohács városában. Jelenleg is itt élek feleségemmel, leányommal és fiammal.
Gyermekkoromban engem is magával ragadott a busójárás, mint minden fiatalt. Akkoriban kezdtem el a maszkfaragással foglalkozni édesapám, id. Kunovszki János kezei alatt, azonban azokból az időkből nem maradtak a tulajdonomban a munkáim. Fiatalabb koromban busóként is aktívan részt vettem a télűzésben, mostanra azonban inkább az álarcok faragásával veszem ki a részem a busó hagyományok őrzéséből.
Évente mintegy 10-15 maszkot készítek, melyek magukon viselik az ősi, hagyományos vonásokat, és a saját stílusjegyeimet is. Megfigyeltem a régi faragók munkáit, a múzeumban kiállított 19-20 századi álarcokat is, hogy minél inkább a hagyományok szerint tudjam megformálni a maszkokat.
Maszkjaimat folyamatosan zsűriztetem, több közülük "A" minősítést kapott, célom a népi iparművész cím megszerzése.
Városunkban több busó is az általam készített maszkokban vesz részt minden évben a busójáráson. Ezenkívül a világ több országában is fellelhetőek magángyűjteményekben a maszkjaim.
Mivel házunk a felvonulás főútvonala mellett fekszik, rengeteg érdeklődő tér be hozzánk megnézni a maszkokat, illetve fényképezkedni, pár szót váltani azzal a busócsoporttal melynek fiam és leányom is tagja.